9 Kasım 2013 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI DOĞAL SABUN YAPILIŞI

SOĞUK METOD  ( COLD PROSES)

*550 gram zeytinyağı 
*250 gram ayçiçek yağı
*150 gram palm yağı 
*50 gram hindistan cevizi yağı
*280 gram su
*180 gram sodyum hidroksit 
* 20 gram bitkisel yağ ( kantaron, aynısefa, papatya vb.)
*20 gram esans

YAPILIŞI:

* Kostik ve suyu tartıp karıştırın kostik tamamen eriyince soğumaya bırakın. koklamayın ve gözlük kullanın bu aşama biraz tehlikeli !!!!!!

*Ayrı bir kapta zeytinyağı, ayçiçek yağı, palm yağı, hindistan cevizi yağını karıştırın.

* Kostikli su ılıdıktan sonra süzerek yağ karışımına ilave edin.( eski bir süzgeç kullanabilirsiniz) Mikserle 1-2 dakika iyice birbirine girinceye kadar karıştırın.

*Daha sonra içine bitkisel yağı ,esansı ve zevkinize göre kuru bitki parçacıkları ile gıda boyası koyun.

*Bu aşamada mikseri kullanmayın. plastik spatula ile yavaş yavaş karıştırın. Yoksa kalıba dökmeden sabunumuz kapta kalıverir :) :)

*Uygun kalıplara sabununuzu  dökün .

*Kalıp için piyasada satılan silikon uzun kek kalıpları bu iş için biçilmiş kaftan !!!!!!

* Ertesi gün sabununuzu kalıptan çıkarıp 1 hafta dinlendirip kullanabilirsiniz.

DİP NOT!!!!

* Sıvı gıda boyası kullanacaksanız bu boyalar su bazlıdır kostikli suyun içine ekleyin.
* Toz gıda boyası kullanacaksanız bu boyalar yağ bazlıdır , zeytinyağlı karışıma ilave edip eritin( mutlaka süzerek kullanın)
* Bu sabun yapımı soğuk metoddur (cold proses) zeytinyağı ile sabun buluşunca anlık sertleşme olacağı için ayçiçek yağıyla sabunun donma hızını yavaşlatıyoruz.

Deneyin ve kendi sabununuzu yapmanın keyfini çıkarın. 

Şimdiden kolay gelsin...... 
:)

                          KULLANDIĞIMIZ YAĞLARIN FAYDALARI:


     ZEYTİNYAĞI:Zeytinyağının mükemmel nemlendirme ve yumuşatma özelliği vardır.Doğum çatlakları,kuru ve çatlamış dudak,emzikli annelere göğüs ucu bakımı olarak da kullanılır.Yorgunluğu alır ve dinlendirir.Kırışıklıkları azaltır.Parlaklık ve canlılık katar.Erkekler için traş edilecek bölgeyi yumuşatır ve rahatlatır.


     PALM YAĞI: Palm yağıda zeytinyağında olduğu gibi bir meyve yağıdır.Oda sıcaklığında yarı katı bir yapısı vardır.Zengin bir antioksidan kaynağıdır.Yumuşatıcı etkisiyle besler.Sabuna kıvam vermenin yanı sıra kolay kesim sağlar.


     HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI:  İçerisinde bol miktarda beta karoten bulunur.Beta karoten cildin güzelleşmesin de ve çeşitli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.Ayrıca hindistan cevizi yağı kıvam vermekte ve köpürtmede etkili bir yağdır.Oda sıcaklığında sıvıdır.








1 yorum:

  1. Yüzümdeki sorunlardan dolayı sürekli doktora gidiyorum ama ciddi bir tedavi yöntemi dışında başka bir öneri alamıyorum. O tedavi yöntemi de hem maliyetli hem de zararları olmasından dolayı tercih etmediğim bir durum. Sizlerden öneri almak istiyorum. Sivilce sorununun önüne geçmek için doğal sabun işe yarar mı? Bu konuda natura sabun 'u gördüm. https://www.naturasabun.com/ adresinden siz de inceleyebilirsiniz. Buradaki sivilceye iyi gelen sabunları tercih etsem işime yarar mı? toptan doğal sabun olarak satıyorlar sanırım. o kadar parayı vereceksem kesin işe yaraması gerekmeli benim için de o yüzden soruyorum. Umarım dönüş sağlarsınız :)

    YanıtlaSil