16 Kasım 2013 Cumartesi

ÇÖVEN OTU (saponaria officinalis)


    Bizim yeni keşfimiz fakat Anadolu'nun yüzyıllardır kullanılandığı bir temizlik malzemesi. Daha önceden de diş macununda bahsettiğim sles  neredeyse bütün temizlik malzemelerinin içinde var. Artık sles'i (kansorojendir) kullanmak istemiyor ancak farklı bir yolda bulamıyorsanız  bir tercih hakkınız daha var. Çöven Otu!

   Pembe veya beyaz renkte çiçekler açan , kökü kalın çok yıllık otsu bir bitkidir. Temizleyizleyici özelliğinden dolayı "SABUN OTU"  da denir.Temizleme özelliğini içerisindeki sapoinden alır. 

   Çamaşırlarınızı yıkamak için ;

*2-3 çöven kökünü 1 litre suda 20 dk kadar kaynatın zamanla suyun sarardığını göreceksiniz, kökleri süzüp artık rahatlıkla kullanabilirsiniz.Bu kökleri 2 -3 defa daha kullanabilirsiniz.
*Çöven otunu toz olarakta bulabilirsiniz ancak ben tozu denedim kökteki kadar kullanımı rahat değil ayrıca toz halinde kaynattığınızda kötü bir koku oluşuyor .( pek tavsiye edilmez :) )

  Çöven Otu'nun kullanımı bununlada sınırlı değil bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılır.İdrar söktürücü,kustrucu,balgam söktürücü olarak kullanıldığı gibi öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcı ilaçların yapımında da kullanılır.Ateş düşürücü ve zayıflatıcı etkiside vardır. Ayrıca kanı temizleyerek ciltteki sivilcelerin geçmesine de katkıda bulunur. Elbetteki bunları doktorunuza danısmadan kullanmayınız!
   
   Son olarak çöven kökünü saç bakımınızda da kullanabilirsiniz. Çöven otu Sles'li şampuanlar gibi saçınızı yıpratmaz ve saçınızı dökmez.( Sles içeren şampuanların saç dökülmesine neden olduğunu öğrendiğimde bende çok şaşırmıştım) Çöven otu şaşırtıcı gelebilir ama iyi bir şampuanın yerine geçecek kadar iyi bir bitkidir.Saçları dökülenlere , ince telli olanlara birde bunu denemelerini tavsiye ederim.Kullanımı da oldukça kolaydır.

*500g kadar çöven otunu havanda dövüp tencereye koyun üzerini aşacak kadar su ilave edip kaynattıktan sonra süzün. Şampuanın yerine kullanabileceğiniz gibi saçınıza sürüp bir süre beklettikten sonra durulayabilirsiniz. 
Doğal kozmetiğe devam....

   



   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder