18 Kasım 2013 Pazartesi

TRANSPARAN SABUN (MELT AND POUR SOAP)

PAPATYA
GÜL


AMOR AMOR




LEYLAK








SHEA BUTTER









16 Kasım 2013 Cumartesi

ÇÖVEN OTU (saponaria officinalis)


    Bizim yeni keşfimiz fakat Anadolu'nun yüzyıllardır kullanılandığı bir temizlik malzemesi. Daha önceden de diş macununda bahsettiğim sles  neredeyse bütün temizlik malzemelerinin içinde var. Artık sles'i (kansorojendir) kullanmak istemiyor ancak farklı bir yolda bulamıyorsanız  bir tercih hakkınız daha var. Çöven Otu!

   Pembe veya beyaz renkte çiçekler açan , kökü kalın çok yıllık otsu bir bitkidir. Temizleyizleyici özelliğinden dolayı "SABUN OTU"  da denir.Temizleme özelliğini içerisindeki sapoinden alır. 

   Çamaşırlarınızı yıkamak için ;

*2-3 çöven kökünü 1 litre suda 20 dk kadar kaynatın zamanla suyun sarardığını göreceksiniz, kökleri süzüp artık rahatlıkla kullanabilirsiniz.Bu kökleri 2 -3 defa daha kullanabilirsiniz.
*Çöven otunu toz olarakta bulabilirsiniz ancak ben tozu denedim kökteki kadar kullanımı rahat değil ayrıca toz halinde kaynattığınızda kötü bir koku oluşuyor .( pek tavsiye edilmez :) )

  Çöven Otu'nun kullanımı bununlada sınırlı değil bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılır.İdrar söktürücü,kustrucu,balgam söktürücü olarak kullanıldığı gibi öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcı ilaçların yapımında da kullanılır.Ateş düşürücü ve zayıflatıcı etkiside vardır. Ayrıca kanı temizleyerek ciltteki sivilcelerin geçmesine de katkıda bulunur. Elbetteki bunları doktorunuza danısmadan kullanmayınız!
   
   Son olarak çöven kökünü saç bakımınızda da kullanabilirsiniz. Çöven otu Sles'li şampuanlar gibi saçınızı yıpratmaz ve saçınızı dökmez.( Sles içeren şampuanların saç dökülmesine neden olduğunu öğrendiğimde bende çok şaşırmıştım) Çöven otu şaşırtıcı gelebilir ama iyi bir şampuanın yerine geçecek kadar iyi bir bitkidir.Saçları dökülenlere , ince telli olanlara birde bunu denemelerini tavsiye ederim.Kullanımı da oldukça kolaydır.

*500g kadar çöven otunu havanda dövüp tencereye koyun üzerini aşacak kadar su ilave edip kaynattıktan sonra süzün. Şampuanın yerine kullanabileceğiniz gibi saçınıza sürüp bir süre beklettikten sonra durulayabilirsiniz. 
Doğal kozmetiğe devam....

   



   


SABUNLARDA KULLANILMASI TAVSİYE EDİLEN FAYDALI YAĞLAR



SHEA YAĞI(SHEA BUTTER): Cildin elastikiyetini sağlar.Pahalı bir yağdır.Krem sürülmüş hissi verir.%5 oranında kullanılırsa bütün sabunlarda belirgin kalite artışı sağlar.Genellikle katı haldedir.Ancak sıvı formuda bulunur.

SHEA YAĞI
TARÇIN YAĞI(CİNNAMON OİL): Tarçın yağının en büyük özelliği mikrop önleyici ve temizleyici olarak kullanılmasıdır.Tüm laboratuvar testlerinde de bu özelliği ispatlanmış bir yağdır.Bakteri ve mantar hastalıklarının oluşumunu ve yayılmasını önler.Kullanım miktarı :%2'dir.


BUĞDAY YAĞI(WHEAT OİL):Zengin E vitamini deposudur.A-D vitaminleri,protein ve mineraller içerir.Yıpranmış cildi besler ve ışıltı katar.Kullanım miktarı:%3'dür.


BUĞDAY
KETEN YAĞI(LİNSEED OİL):Cildi parlatır ve pürüzsüz bir yapı sağlar.Kullanım miktarı:%2'dir.
KETEN YAĞI


SUSAM YAĞI(SESAME OİL):Aminoasit açısından zengindir.Gözenek açar.Kuru ciltlerin bakımında önemli rol oynar.
Kullanım miktarı:%2'dir

SUSAM YAĞI

AVOKADO YAĞI(AVOCADO OİL):Kuru cilt tipi için uygundur. A-B-D-E vitaminleri içerir.Nemlendirir,yumuşatır,yaşlanmış deriyi iyileştirir ve güçlendirir.A vitamini sayesinde hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.Antioksidandır.
Yaraların iyileşmesine etki yapar.Kullanım miktarı:%3'dür.


PORTAKAL YAĞI (ORANGE OİL):Kuru,buruşuk ve solgun ciltleri besler.Selülit tedavisinde kullanılır.Ayrıca çok iyi bir cilt toniğidir.Kokusu ferahlatıcıdır.Kullanım miktarı:%5'dir.


MANDALİNA YAĞI (MANDARİN OİL ):Çatlak ve gevşek ciltlere iyi gelir.Topuk çatlaklarına birebir faydalıdır.Kullanım miktarı :%3'dür.


BİBERİYE YAĞI (ROSEMARY OİL):Genellikle yağlı ciltlerde kullanılır.Mikropları öldürür ve dokuyu yeniler.Saçlarda kepek önleyici aktif olarak da kullanılır.Kullanım miktarı:%4'dür.

BİBERİYE

KANTARON YAĞI (ST. JOHN'S WORT ):Egzama,sedef,ürtiker gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.Tüm cilt tipleri için uygundur.Lüx grup ürünlerde tercih edilen kaliteli bir yağdır.Kullanım miktarı:%3'dür.
SARI KANTARON


AYNISEFA YAĞI (CALENDULA OİL):Altın kadar kıymetli bir yağdır.Hemen hemen her derde devadır.Ağrı kesici etkisi vardır.Sabunlarda tahriş önleyici ve yara iyileştirici olarak kullanılır.Kullanım miktarı:%5'dir
AYNI SEFA


BANYO TOPU (BATH BOMB)





    Banyo topu son yıllarda küvet sefasının vazgeçilmez bir parçası haline geldi.Türkiye'ye ilk geldiği yıllarda pek fazla anlam verilememişti bu ufak portakallara.Ama artık her üç evden birinde rastlayabilirsiniz.Fiyatı da oldukça uygun.Banyo topunun üretim amacı aynı anda güzel bir koku,renkli bir küvet ve aromaterapik yağlar eşliğinde yapılan bir vücut dinlendirme terapi aracıdır.İlk üretiminde sadece suyu gazoz gibi köpürtüp sonra duruluyordu.Daha sonra suyun içine atılınca köpük dolu bir küvet haline banyo topları üretildi.

   Üretici firmaların formüllerini ilk başlarda sır gibi sakladıkları bu topları artık herkes evinde rahatlıkla yapabiliyor.

  Talep arttıkça banyo topu fikrinden yola çıkılarak cupcake piyasaya sürüldü.Yetişkinler için banyo topu olunca küçükler içinde cupcake'ler üretildi.Bu kekler çocuklara el yıkama,banyo alışkanlığı kazandırmak için ideal bir araç oldu.Hem suyla oynayıp hemde yıkanma alışkanlığını da aynı anda edinmiş oluyorlar.

   Sizinde evinizde yapabileceğiniz BATH BOMB tarifini paylaşıyorum.


  MALZEMELER:

 * 1 bardak mısır nişastası
 * 1 bardak sitrik asit
 * 1 bardak deniz tuzu
 * 2 bardak karbonat
 *  yarım çorba kaşığı borax
 * 2 çorba kaşığı yağ(aromaterapik)
 * 1 çorba kaşığı esans
 * 1 çay kaşığı toz boya


   YAPILIŞI:

 * Bütün malzemeleri bir kapta birbirine iyice karıştırın.

 *Dilerseniz karıştırma işlemi bittikten sonra içine kuru gül yaprakları,papatyalar atabilirsiniz.Bu sayede top erirken bitkilerde suyun üstünde hoş bir görüntü sağlayacaktır.

  *İçi boş iki yarım kürenin içine malzemelerinizi doldurup sıkıştırın. 15-30 sn bekleyin ve yavaşca kalıptan çıkartın.

  ***Kalıp bulamam derseniz en basit örnek:alışveriş merkezlerinde 1 lira atıp içinden oyuncak çıkan küreleri kullanabilirsiniz.

   Banyo topumuz hazır ...

   BANYONUZ HİÇ BU KADAR EĞLENCELİ OLMAMIŞTI... :)





















14 Kasım 2013 Perşembe

YENİ KALIP SABUNLARIMIZ (GLYSERİN TRANSPARENT SOAP)



        SON SİPARİŞLERİMİZ...



GÜN BATIMI 
GLİSERİNLİ KALIP SABUNLARIMIZ


                                                       


                                                       

BENİ UNUTMA 
BENİ UNUTMA


PAPATYA VE BENİ UNUTMA 

ALEO VERA 

AKVARYUM



11 Kasım 2013 Pazartesi

GLİSERİNLİ ŞEFFAF SABUN( GLYCERİN TRANSPARENT SOAP)





     Avrupa'nın göz bebeği gliserinli şeffaf sabunun Türkiye'de henüz hak ettiği ilgiyi gördüğü söylenemez.Tamamen zevkinize göre hayal gücünüzün sınırlarını zorlayabileceğiniz,şık tasarımlar yapabileceğiniz gliserinli şeffaf sabunları hem banyonuzda hemde evinizin bir köşesinde dekoratif olarak kullanabilirsiniz.

     Başlangıçta da söylediğim gibi Avrupa'da sabun işi hobiden ziyade bir meslek haline gelmiş durumda.Gliserinli şeffaf sabunların en bilinen özelliklerinden birisi bu sabunla yıkandığınız zaman hiçbir şekilde krem kullanma isteği hissetmemenizdir.Ayrıca koku tutucu özelliğiyle teniniz sabunun kokusunu çekecek ve size parfüm kullanmış hissi verecektir.Sabunları evinizde de rahatlıkla üretip kullanabilirsiniz.Bu sabunları yaparken en zevk aldığım şey çevremdeki arkadaşlarıma,akrabalarıma  onların tarzlarına göre yapıp hediye etmek.Beğenilmek başarının anahtarıdır.

     Bazı yurt dışı firmaları erit ve dök sabun(melt and pour soap) tekniği ile hazırlayabileceğiniz sabun bazlarını kg ile satıyorlar.Hatta Türkiye'de birkaç tane bu şekilde sabun bazı satan firmalara denk geldim.Fiyatları biraz pahalı fakat içlerinde bu işin hakkını verenlerde var.

   Gliserinli şeffaf sabunu üretmek için gerekli malzemeler öyle bütçenizi yoracak cinsten malzemelerde değiller.Mikrodalga fırın,birkaç tane pyrex kap(mikrodalga için kullanışlı olmalı),karıştırma çubukları,esans,boya gliserin ve tabiiki ürününüzü içine hazırlayacağınız kalıplarınız.


    BİR SONRAKİ YAZIMDA GLİSERİNLİ SABUN BAZI YAPILIŞI HAKKINDA RESİMLİ VE VİDEOLU TANITIMLARA YER VERECEĞİM.


     Birde bu sabun konusunun ticari boyutunu anlatmak isterim.Evinizin bir köşesini atölyeye çevirerek çok rahat siz de bu işi yapabilirsiniz.Satış kanalında da size bazı tavsiyelerim olacak.


     Kalıplarınız KG'lık olacağı için bunlar kesilip 100gram'lık dilimler halinde veya müşterinizin isteği kadar dilimlenecektir.Ancak herkes bu ayrıntıyla uğraşmak istemeyebiliyor.Deniz kenarlarındaki butik hediyelik eşya satan sevimli dükkanlarda,fuarlarda,tanıtım günlerinde,sosyete pazarlarında(harika ilgi var) nasıl satıldığını görünce şok olacağınız yerlerden bazılarını sizlerle paylaştım.Yani şöyle ki hem üretip hem satmak ve bunları yaparken de zevk alabileceğiniz bir işten bahsediyorum.Sabun işi sadece kalıp sabunla da sınırlı değil.Mesela çevrenizdeki arkadaşlarınızdan başlayıp bebek sabunları,nişan sabunları,nikah sabunları yapabilirsiniz.Bunun kalıplarını bulabilmek gayet basit.Pastacılık malzemeleri satan mağazalara uğramanız yeterli.....




DİŞ SAĞLIĞI


      SODYUM FLORÜR

     Uzmanlar diş macununda kullanılan sodyum florür maddesinin kimyasal bir zehir olduğunu söylüyor.

     Diş çürüğünü önlediği gerekçesiyle kullanılan bu malzeme kansere ve zeka geriliğine neden olabilir. Çocuklar dişlerini fırçalarken çoğu zaman diş macununu yuttuğu için çocuklar daha büyük risk altında . Bu yüzden çocuğunuzun yutmayacağından emin olamıyorsanız sadece fırçayla temizlemesi onun için daha iyi olacaktır.Yada hem çocuğunuz hemde kendiniz için daha doğal bir yöntem olan misvak kullanabilirsiniz .Fazla miktarda kullandığınız diş macunu diş etlerinin de erimesine neden olabiliyor diş çürümesini önleyeyim derken farkına bile varmadan diş etlerinize zarar verebilirsiniz.Sonra birde "diş eti kanamalarına karşı" diye reklamlarda bolca dile getirilen diş macunlarına yönelirken buluyorsunuz kendinizi.

Yok ben illaki diş macunu kullanacağım dersenizde artık bazı firmalar florür sles içermeyen diş macunları üretmeye başladı bunları araştırıp bunlara yönelebilirsiniz.

    sles (sodyum lauryl sulfate) evlerde kullandığımız deterjan, şampuan, diş macunu, bazı sabunlar,yüz temizliği için kullandığımız jeller 'in hammaddesi olarak kullanılıyor. Ürünlerin arkasındaki içindekiler bölümünü okumayan biriyseniz bu söylediklerim size çok garip ve ürkütücü gelebilir.İlk duyduğumda ; yani şimdi çamaşırlarımla dişlerim aynı malzemeyle mi yıkanıyor dedim. Hatta daha kötüsü bulaşık yıkadığımız deterjanla yüzümüzü yıkadığımız jel arasında pek de bir fark yok .Neredeyse sadece kokusu farklı.

Artık kullandığınız ürünlerin içeriklerini daha dikkatli okursunuz sanırım .


9 Kasım 2013 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI DOĞAL SABUN YAPILIŞI

SOĞUK METOD  ( COLD PROSES)

*550 gram zeytinyağı 
*250 gram ayçiçek yağı
*150 gram palm yağı 
*50 gram hindistan cevizi yağı
*280 gram su
*180 gram sodyum hidroksit 
* 20 gram bitkisel yağ ( kantaron, aynısefa, papatya vb.)
*20 gram esans

YAPILIŞI:

* Kostik ve suyu tartıp karıştırın kostik tamamen eriyince soğumaya bırakın. koklamayın ve gözlük kullanın bu aşama biraz tehlikeli !!!!!!

*Ayrı bir kapta zeytinyağı, ayçiçek yağı, palm yağı, hindistan cevizi yağını karıştırın.

* Kostikli su ılıdıktan sonra süzerek yağ karışımına ilave edin.( eski bir süzgeç kullanabilirsiniz) Mikserle 1-2 dakika iyice birbirine girinceye kadar karıştırın.

*Daha sonra içine bitkisel yağı ,esansı ve zevkinize göre kuru bitki parçacıkları ile gıda boyası koyun.

*Bu aşamada mikseri kullanmayın. plastik spatula ile yavaş yavaş karıştırın. Yoksa kalıba dökmeden sabunumuz kapta kalıverir :) :)

*Uygun kalıplara sabununuzu  dökün .

*Kalıp için piyasada satılan silikon uzun kek kalıpları bu iş için biçilmiş kaftan !!!!!!

* Ertesi gün sabununuzu kalıptan çıkarıp 1 hafta dinlendirip kullanabilirsiniz.

DİP NOT!!!!

* Sıvı gıda boyası kullanacaksanız bu boyalar su bazlıdır kostikli suyun içine ekleyin.
* Toz gıda boyası kullanacaksanız bu boyalar yağ bazlıdır , zeytinyağlı karışıma ilave edip eritin( mutlaka süzerek kullanın)
* Bu sabun yapımı soğuk metoddur (cold proses) zeytinyağı ile sabun buluşunca anlık sertleşme olacağı için ayçiçek yağıyla sabunun donma hızını yavaşlatıyoruz.

Deneyin ve kendi sabununuzu yapmanın keyfini çıkarın. 

Şimdiden kolay gelsin...... 
:)

                          KULLANDIĞIMIZ YAĞLARIN FAYDALARI:


     ZEYTİNYAĞI:Zeytinyağının mükemmel nemlendirme ve yumuşatma özelliği vardır.Doğum çatlakları,kuru ve çatlamış dudak,emzikli annelere göğüs ucu bakımı olarak da kullanılır.Yorgunluğu alır ve dinlendirir.Kırışıklıkları azaltır.Parlaklık ve canlılık katar.Erkekler için traş edilecek bölgeyi yumuşatır ve rahatlatır.


     PALM YAĞI: Palm yağıda zeytinyağında olduğu gibi bir meyve yağıdır.Oda sıcaklığında yarı katı bir yapısı vardır.Zengin bir antioksidan kaynağıdır.Yumuşatıcı etkisiyle besler.Sabuna kıvam vermenin yanı sıra kolay kesim sağlar.


     HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI:  İçerisinde bol miktarda beta karoten bulunur.Beta karoten cildin güzelleşmesin de ve çeşitli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.Ayrıca hindistan cevizi yağı kıvam vermekte ve köpürtmede etkili bir yağdır.Oda sıcaklığında sıvıdır.








KOZMETİK DERKEN !!!


Merhabalar,


     Kozmetik, dünyada araştırmakla bitmeyen sonsuz kaynakları olan genç-yaşlı, kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın 7'den 70'e  herkesin ihtiyaç duyduğu bir alandır.

    Kendimize ait atölyemizde bitkisel ve renkli kozmetik ürünlerinin üretimini yapmaktan her bayan gibi keyif alıyoruz.

     Neden sizde evinizin bir köşesinde kendi kozmetiğinizi üretmeyesiniz?  :) Size bu blog sayesinde elimizden gelen desteği verip tecrübelerimizi paylaşacağız. Ve banyonuzdaki sabunun,küvetinizdeki banyo topunun , mumlarınızın , yüz maskenizin,çamaşır deterjanınızın ve bunun gibi günlük kullandığınız bir çok ürünün üreticisi siz olacaksınız . Belkide bunları satarak evden ek gelir sağlayabilirsiniz. 

    O halde başlayalım :) :)
    
    Olmazsa olmazımız zeytinyağlı doğal banyo sabunlarından bahsedelim. Cildimizin nemini kaybetmesi demek bizim yer çekimine dayanamayıp erkenden kırışıklık ve sarkmalarla tanışmamız demektir :( :( 

     Zeytinyağı mucizesi vücudumuzu içten zırh gibi korumasıyla birlikte dışarıdan da  deriye nüfuz eder besler ve onarır. Bu mucizeyi güzellik açısından kullanmanın en özgün yollarından biri sabundur. Her ne kadar sabunun cildi kuruttuğu söylense de cildini iyi tanıyan ve iyi bir tespit yapıp cilt yapısına uygun seçilen bir sabun (kayısı, üzüm çekirdeği, argan, murt ....) kullanırsa çantasında en iyi kalkanını taşıyor demektir. 

     Kolaylıkla yapacağınız doğal sabun formüllerini blogumuzda bulabilirsiniz.